İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Hikayemiz

SELAMLIQUE ISTANBUL HAKKINDA

Türkiye'de kahve çekirdeği yetiştirmenin meşakkatine rağmen, Türk insanı ile Türk kahvesi arasındaki süregelen derin bağın geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Günümüzde kahvenin kavrulması ve servis edilmesinin girift süreci "Türk kahvesi" adıyla eş anlamlıdır ve Türkiye'nin kültürel mirasının ayrılmaz bir parçasıdır.

Markamız bu zengin geleneği el üstünde tutmayı ve gelecek nesiller için yaşatmayı amaçlıyor. Türk kahvesinin değerini ve zaten var olan itibarını güçlendirmek için dünyanın ilk birinci sınıf Türk kahvesi markasını, Selamlique Istanbul'u kurduk. Amacımız, Türk kahvesini küresel platforma taşımak ve hem yerel hem de uluslararası alanda tanınmasını sağlamaktır.

Selamlique ismi, geleneksel Türk evlerinin, ziyaretçilerin ağırlandığı selamlık bölümünden gelmektedir. Bu alan haremden ayrılmış ve adını Türkçe selamlama anlamına gelen "selam" sözcüğünden almıştır. Bu ilişkiyi, özellikle sohbet ve tatlı içeren Türk kahvesi içmenin sosyal gelenekleriyle ilişkilendirdik.

Ürün yelpazemiz koyu kavrulmuş, geleneksel ve kafeinsiz kahvelerden aromalı seçeneklere kadar çeşitli kahveleri içermektedir.
Farklı tatlar arayan kahve severler için baştan çıkarıcı yeni seçenekler yaratmak amacıyla çekirdekleri Güneydoğu Asya'dan tarçın ve kakule veya Ege kıyılarından sakız ve portakalla harmanlayarak özenle seçip ustalıkla işliyoruz.
Ayrıca Türk kahvesi deneyimini tamamlayacak çeşitli tatlılar ve lokumlar da sunuyoruz.

İSMİMİZİN HİKÂYESİ

Selamlique, adını geleneksel Türk konaklarındaki misafirlerin sıcak bir şekilde karşılandığı ve ağırlandığı tarihi selamlık bölümünden almaktadır. Harem mahremiyetinden ayrılan bu ayrı alan, Türkçe selamlaşmanın özünü taşıyor.

Bu miras ile Türk kahvesini çevreleyen sevilen sosyal ritüeller arasındaki uyum, sohbetler ve leziz tatlıların harmanlanmasıyla mükemmel bir uyum içinde yankılanıyor. Selamlique bu bağı benimserken aynı zamanda herkesi olağanüstü selamlığına davet ediyor.

TÜRK KAHVESİ NEDİR? BİR LEZZETİN, İKRAMIN VE GELENEĞİN DÜNYASI

Türk kahvesini farklı kılan, benzersiz demleme yöntemi değil, lezzeti, hazırlanışı ve kültürel önemidir.
Türk kahvesi başta Orta Doğu ve tabii ki Türkiye olmak üzere pek çok kültürün kalbinde ve geleneklerinde özel bir yere sahiptir.
Bir içecekten daha fazlası; misafirperverliğin, sosyal bağlantının ve bir yaşam tarzının sembolüdür.

Türk kahvesinin hazırlanma ve servis edilme süreci, kuşaktan kuşağa aktarılan gelenek ve ritüellerle dolu olup, hazırlanması ve sunumundaki benzersiz uygulamalar nedeniyle 2013 yılında UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.

Türk kahvesi, güçlü tadı ve özel hazırlanışıyla öne çıkıyor:
Selamlique tarafından özel olarak kullanılan Arabica çeşidi kahve çekirdeklerinin son derece ince öğütülmesi gerekiyor. Bu ince öğütme, kahvenin suda tamamen çözünmesini sağlayarak zengin ve yoğun bir tat oluşmasını sağlar. Hazırlandıktan sonra tam gövdeli ve yoğun bir lezzet profiliyle karakterize edilir. Hafifçe espressoyu andıran güçlü lezzet, zengin, kadifemsi bir dokuyla tamamlanıyor.

Bir diğer ayırt edici faktör de demleme yöntemidir: İnce öğütülmüş kahve suyla karıştırılır ve ardından cezve adı verilen kapta, küçük bir köpük oluşuncaya kadar kısık ateşte kaynatılır. Bu yavaş ve nazik demleme işlemi, kahvenin tüm tadını çıkararak güçlü ve konsantre bir demleme sağlar.

İkramı ve sunum tarzı, Türk kahvesi ritüelinin ve geleneğinin bir parçasıdır. Diğer kahve kupalarından daha küçük olan ve "fincan" olarak adlandırılan küçük bir kapla servis edilir. Türk kahvesi küçük bir parça lokum ile ikram edilir ve tercihen ağır ağır yudumlanır. Eğer şeker tercih ediliyorsa, kahve demlenirken istenilen miktarda şeker eklenmelidir.

Kahvenin en iyi eşlikçisinin sıcak bir sohbet olduğunu söyleyebiliriz. Yaygın kullanılan bir Türk deyişi, gönlün
gerçek arzusunun sohbet olduğunu, kahvenin ise sohbet için bir bahaneden ibaret olduğunu söyler.

Selamlique Istanbul Türk kahvesi; Geleneksel, Okkalı, Çikolatalı, Kakuleli, Tarçınlı,
Damla Sakızlı, Kafeinsiz, Portakallı ve Güllü şeklinde dokuz farklı lezzet karışımıyla sunuluyor.  

TÜRK KAHVESİNİN KISA TARİHİ

Türk kahvesinin tarihi de en az içeceğin kendisi kadar zengin ve büyüleyicidir. Türk kahvesinin hikâyesinin 15. yüzyılda kahve çekirdeklerinin Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a getirilmesiyle başladığına inanılıyor. Kahve yetiştiriciliği ve
tüketiminin yaygınlaşması, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun altın çağında dönüm noktasına ulaşmıştır.

Dönemin sultanları tarafından sıcak karşılanan kahve toplumca benimsenir. Kahve, Osmanlı yönetimi altında çok geçmeden Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelir, günlük yaşamın içine yerleşir, sosyal ve törensel önemiyle saygınlık kazanır. "Kahvehane" olarak bilinen mekânlar, entelektüel tartışmaların, siyasi münazaraların ve sosyal buluşmaların canlı merkezleri olarak ortaya çıkar. İnsanların ağır ağır içtikleri kahve eşliğinde sohbet edebildikleri, satranç oynayabildikleri, müzik dinleyebildikleri, sanatçıları izleyebildikleri, haber paylaşımında bulunabildikleri kahvehaneler çok sayıda seyyahın ilgisini çekmiş ve Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.

Türk kahvesi, yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını aşmış ve dünyanın dört bir yanındaki kahve severleri cezbetmiştir. Diğer pişirme yöntemlerinin ortaya çıktığı 18. yüzyıla kadar, kahve Batı’da da Türk kahvesinin bugünkü şekliyle hazırlanıyordu. Şimdi Türk kahvesi, bu kadim ve kalıcı demleme mirasının bir kanıtı olarak varlığını sürdürüyor; geçmişle güzel bir bağlantı karmasının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu'nun sanat ve geleneklerinin bir kanıtı olarak da hizmet ediyor.

FALCILIK VE KAHVE FALI BAKMA SANATI

Tıpkı çay yapraklarını okuma sanatı olan taseografi gibi, kahve telvesinin yarattığı karmaşık desenler yoluyla fal bakmak da çağlar boyunca kalpleri ve zihinleri büyülemiş bir gizeme sahiptir. Kökleri Türk geleneklerine dayanan bu gizemli uygulama, kahvenin öğütülmüş çekirdeklerinin küçük bir fincanın dibine çökmesine dayanır. Kural olarak, Türk kahvesi küçük bir fincan ve fincan tabağıyla servis edilir ve kahve telvesi fincanın dibinde kalır. Eğer kahve falına bakılacaksa, fincan önce tabağıyla kapatılır, sonra ters çevrilir ve falcı sadece fincanın içindeki telveyi değil, tabağın üzerine akan telvenin yarattığı deseni de yorumlar.

Karmaşık çizgilerden ve şekillerden ilginç kümeleşme ve oluşumlara kadar kahve telvesinin her bir girdabı çözülmeyi bekleyen bir hikâyeyi gözler önüne serer. Çizgiler, tireler, daireler; hepsinin anlamı vardır. Dağlar maceraya, devler talihe, kuş terfiye işarettir. Türk kahvesi, yüzlerce yıllık tarihinin hikâyelerinden ve adetlerinden servis takımlarına kadar her yerde kahve severlere olağanüstü bir dünyanın kapılarını açar.

 

SELAMLIQUE ISTANBUL TÜRK KAHVESİ ÇEŞİTLERİ

Türk kahvesinin kültürel zenginliği, benzer kavurma, demleme, ikram, aroma ve diğer özelliklerin yanı sıra Anadolu ve eski Osmanlı topraklarında bulunan farklı bölgesel türlerden kaynaklanmaktadır. Selamlique Istanbul'un kendine özgü kahveleri %100 Arabica çekirdeklerinden özenle seçilir, güneşte kurutulur, ustalıkla kavrulur ve kahvenizin daha tatlı, daha keskin ve daha berrak bir tada sahip olması için ince öğütülür.

Geleneksel: Dengeli asidite, hafif kıvam, orta derecede aroma yoğunluğu, ağızda kremamsı bir tat. Selamlique Istanbul'un İzmir'deki kavurma tesisinde, tek bir Brezilya kahve çekirdeği 35.000 parçaya kadar bölünmektedir. Bu yeşil renkli çekirdekler, deniz seviyesinden 800 metre yükseklikteki yayla ve tepelerde yetişen Arabica ağaçlarından toplanır. Robusta kahve çekirdeklerine kıyasla daha güçlü bir aromaya, daha az asit oranına ve kafeine sahiptir.

Okkalı: Hafif asidite, dolgun kıvam, yüksek düzeyde baharat ve tütsü aromaları, ağızda hoş bir tat. Selamlique Istanbul'un İzmir'deki kavurma tesisinde tek bir Brezilya kahve çekirdeği 35.000 parçaya bölünebiliyor. Bu yeşil renkli çekirdekler, deniz seviyesinden 800 metre yükseklikteki yayla ve tepelerde yetişen Arabica ağaçlarından toplanmaktadır. Robusta çekirdeklerine kıyasla daha güçlü bir aromaya, daha az asit oranına ve kafeine sahiptir

Kakule: Orta kavrulmuş, dengeli asidite, yumuşak kıvam, hafif kakule notaları. Kakule, farklı ve büyüleyici aromasıyla, tatlılara, çaya ve kahveye zengin ve baharatlı bir lezzet katmak için yıllardır kullanılmaktadır. Sıcak, baharatlı ve hafif narenciyeyi andıran aromasıyla eşsiz bir çeşitlilik ve zenginlik yaratır.

Damla sakızlı: Orta kavrulmuş, dengeli asidite, yumuşak kıvam, hafif damla sakızı notaları. Kökleri Ege kıyılarına dayanan Damla Sakızı, topraksı ve reçinemsi aromaları hoş bir tatlılıkla birleştiren farklı ve büyüleyici bir lezzet profiliyle tanınır. Hafif çam kokulu hoş tadı nedeniyle Ege Bölgesi'nde yüzlerce yıldır özellikle tatlılarda, dondurmalarda ve soslarda vazgeçilmez bir lezzet olarak kullanılmaktadır.

Tarçınlı: Orta kavrulmuş, dengeli asidite, yumuşak kıvam, hafif tarçın notaları. Tarçının sıcaklığının kahvenin zengin, koyu tatlarıyla iç içe geçtiği, tatlımsı bir tat boyutunu ve ince bir baharat aromasını bir araya getirerek her yudumu duyusal bir keyif verir.

Çikolata: Orta kavrulmuş, dengeli asidite, yumuşak kıvam, ağızda kremamsı çikolata tadı. Birinci sınıf kahvenin kadifemsi pürüzsüzlüğü, çikolatanın kusursuz bir şekilde harmanlanan zengin ve kremamsı özü duyularınızı okşar.

Güllü: Orta kavrulmuş, dengeli asidite, yumuşak kıvam, hafif gül notaları. Bu enfes yumuşak ve aromatik karışım, gül yapraklarının ince, çiçeksi tat dalgalarını kahvenin zengin tat gamıyla birleştirir.

Portakallı: Orta kavrulmuş, dengeli asidite, yumuşak kıvam, hafif portakal notaları.
Portakalın tatlılığı kahvenin acılığı ile birleşerek canlı bir lezzet patlaması yaratır.

Selamlique Istanbul Türk kahvesi, şirketimizin İzmir'deki kendi modern tesisinde %100 doğal malzemelerle üretilmektedir. Tesisimiz ISO 9001 Kalite Yönetimi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri ile faaliyet göstermektedir.